2021: Het jaar van de tekst

Afgelopen jaar(2020) had ik het fantastische plan om een jaarthema te doen. Geen (onhaalbare) goede voornemens maar een algemene richting. Het thema was: “Het jaar van ontdekken(year of discovery).” Met als algemeen idee dat ik nieuwe dingen wilde ontdekken, over mijn zelf opgeworpen drempels wilde stappen en de wereld op een andere manier te ontdekken. Tevens wilde ik de wereld Marijn(oh, dat ben ik) laten ontdekken en tot slot wilde ik ontdekken welke ontdekkingen echt bij mij zouden passen en die blijven doen. Klinkt goed toch?!

Ja…. dussszzzzz…. ehm…. en toen gebeurde er iets met een pandemie en daarvoor was ik ook al lekker bezig(niet) want dat kan ook morgen toch? De grote ontdekking die ik hier door gedaan heb is dat ik een vorm van zelfreflectie nodig heb of externe verantwoording waardoor ik op mijn eigen actie terug kan kijken. Beetje tegenvallend maar toch een goed resultaat voor 2020. Voor 2021 wil ik eigenlijk toch wel iets meer.

Even terug op het jaarthema. Dit idee heb ik gekregen van de podcast Cortex van CGP Grey en Myke Hurley. Heel kort: onhaalbare grote doelen als voornemens zijn gedoemd te falen, je weet niet wat er gebeurt in een jaar en doelen lastig te halen. Een thema helpt je om bij keuzes de richting op te gaan die binnen je thema past. Is dit vaag? Exact, dat is het doel de richting!

Leuke video die dit idee mooi beschrijft

Mijn thema voor 2021: Het jaar van (de) tekst.

Meer met tekst bezig zijn is kortweg het idee. Uiteraard heb ik hier praktische uitwerkingen bij bedacht. Tot nu toe:

  • Een vorm van zelfreflectie bijhouden. Mogelijk dagboek, mogelijk meer publiek zoals een blog.
  • Schrijfvaardigheid verbeteren. Gaat hopelijk vanzelf door alle andere dingen die hier staan. Misschien externe hulp nodig.
  • Projecten die ik bouw/maak/programmeer/knutsel opschrijven voor eigen referentie en ieders vermaak.
  • Boeken lezen, vorig jaar al mee begonnen maar meer is meer beter. Vooral ook meer Nederlands lezen. Mijn schrijfvaardigheid kan alleen maar beter worden door het goed af te kijken en na proberen te doen.
  • Projectdocumentatie beter bijhouden. Dit is zowel hobby- als werkgerelateerd. Documentatie is lastig en ik heb vaak een enorme drempel om te beginnen.

Geen idee of dit ook maar enigszins leesbaar is geworden maar ik heb iets opgeschreven wat ik voor nu classificeer als tekst en dat ik tevens online publiceer. Eerste stap is gezet, dat er nog vele mogen volgen dit jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.